SZAKASZ KIVÁLASZTÁSA
1
Mi okozza a stroke-ot?
2
Mit tehetünk azért, hogy megelőzzük a stroke-ot?
3
Az akut stroke kezelése
4
Tudta, hogy...?
5
Küldetésünk
Vissza a kezdőlapra
Előrehaladás
0%
Teljesítés
Mi okozza a stroke-ot?

A vérzéses stroke nem olyan gyakori. Előfordulása 15% az összes stroke-os esetek között.

A stroke legtöbbször egy, az agyban lévő artériát elzáró vérrög eredménye.

De hogyan keletkezik egy ilyen vérrög, és mit lehet tenni azért, hogy megelőzzük a kialakulását? Nagyon leegyszerűsítve, a vérrögök a legtöbb esetben a beteg artériák és/vagy a normálisnál jobban alvadó vér miatt alakulnak ki.

Beteg artériák

Sokat lehet hallani az ateroszklerózis kifejezésről. Ez orvosi szakkifejezéssel az artériák betegségét jelenti.

Az artériákra úgy is gondolhatunk, mintha azok kerti locsolócsövek lennének.

A csap a szív, ami a folyadékot ebbe a locsolócsőbe (artériába) pumpálja. Az egyetlen különbség az artéria és a kerti locsolócső között, hogy a folyadék (a vér) nem hagyja el a rendszert. Kering a rendszerben, és oxigént, valamint tápanyagokat szállít oda, ahol arra szükség van.

Most képzeljük el, hogy mi történne, ha ennek a locsolócsőnek a végét elzárnánk, és a csapban keletkező nyomás emelkedni kezdene! Mivel a folyadék nem juthatna ki, a nyomás fokozódni kezdene. A locsolócső remélhetőleg elég rugalmas lenne ahhoz,hogy ezt a megnövekedett nyomást kezelni tudja rövid távon, azonban ha ez az állapot hosszabb ideig fennállna, a locsolócső fala elkezdene repedezni. Ha pedig a fokozott nyomás alatt lévő locsolócsövet a napon hagynánk, akkor végül megkeményedne, és rugalmatlanná válna. 

 

Az artériás rendszerünk ugyanígy működik.

Ha az artériák nyomása valamilyen oknál fogva fokozódik (pl. ha kedvenc focicsapatunk gólt rúg), az artériák tudnak ehhez alkalmazkodni. Azonban ha ez a fokozott nyomás akár több évig is fennáll, az állandó nyomás kisebb repedéseket eredményezhet az artériák falán.

Szerencsére a testünk rendelkezik valamivel, ami ezeket a repedéseket kijavítja. Ezt koleszterinnek nevezzük. A koleszterinre azért van szükségünk, mert ez gyógyítja be a sejtfalakat és a magas vérnyomás miatt kialakult károsodásokat.

A gond az, hogy ha a nyomásprobléma folyamatosan fennáll, vagy ha túl magas a koleszterinszintünk, akkor egy kisebb repedés miatt is még több koleszterin halmozódhat fel. Ehhez egyéb anyagok is társulhatnak, melyek az artériák falának megvastagodását és rugalmatlanabbá válását eredményezhetik. Ha ez az állapot hosszabb ideig fennáll, akkor az artéria teljesen el is záródhat. Az is megtörténhet, hogy ez az artéria falán képződött plakk instabil lesz és leválik, majd a vérárammal sodródva valahol (például az agyban) elzár egy artériát. 

magyar
Magyarország
magyar
Magyarország
Brazília
Bulgária
Kanada
Alapértelmezett
Grúzia
Németország
Görögország
Izland
Olaszország
Kazahsztán
Litvánia
Moldova
Lengyelország
Portugália
Románia
Oroszország
Szingapúr
Szlovákia
Dél-Afrika
Spanyolország
Tajvan (kínai tartomány)
Ukrajna
Egyesült Arab Emirátusok
Üzbegisztán
CSATLAKOZZON!

RÓLUNK

A MESE-HŐSÖK

KAMPÁNY AKCIÓBAN

KÖZÖSSÉG

KÖZÖSSÉGI
CIKK MEGVÁSÁROLVA!
NINCS ELÉG ÉRMÉD!
NINCS ELÉG GYÉMÁNTOD
Powered by Translations.com GlobalLink OneLink Software